blog

Hier vindt U het Blog  waarin wij nieuwigheden melden uit de Tandheelkunde

’Snot opeten is goed voor je’

In je neus peuteren en dan de inhoud oppeuzelen. Het is niet het meest stijlvolle wat je kan doen, maar het kan wel goed voor je gezondheid zijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie die beweert dat we het eten van onze eigen snot juist moeten bevorderen. Vooral kinderen zouden er baat bij hebben.

Uit de studie blijkt dat het snotslijm stoffen bevat die bepaalde bacteriën tegen kunnen kunnen gaan die gaatjes veroorzaken in de mond. Onderzoekers zijn nu aan het onderzoeken hoe ze deze slijm ook zelf kunnen maken en of deze verwerkt kan worden in kauwgom of tandpasta.

Ook blijkt uit het onderzoek dat het slijm in snot wellicht ook infecties tegen kan gaan. Er is nog wel vervolgonderzoek nodig om dit aan te bewijzen.

’Natuurlijk ding om te doen’
Ook de Australische longspecialist Friedrich Bischinger vindt dat snot eten een goede manier is om het immuunsysteem van je lichaam te versterken. „Medisch gezien is het heel logisch en het is een natuurlijk ding om te doen”, zegt hij tegen The Independent.

De specialist pleit voor het einde van het sociale stigma rond het in je neus peuteren. Hij vindt dat ouders hun kinderen moeten aansporen dat juist wel te doen. (Bron: Telegraaf.nl)

*

*

*

*

 

 

blog

 Comments20 sep. 2017 | News Netherlands

“Slecht gebit niet erfelijk”

Post a commentby Tessa Vogelaar

LA JOLLA, VS – Een slecht gebit is niet genetisch bepaald, maar het gevolg van gedragskenmerken. De bacteriën die cariës veroorzaken komen door het eten van te veel suiker en zitten niet al bij de geboorte in de mond. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder tweelingen.

Sinds lange tijd is bekend dat streptokokken een belangrijke veroorzaker van cariës zijn. Deze bacteriën leven op suikers in speeksel en zetten deze om in zuren die tandglazuur aantasten. Voor het onderzoek werd het orale microbioom van 485 een- en twee-eiige tweelingen vergeleken, van 5 tot 11 jaar oud. Daarbij werd bekeken hoe de bacteriën in de mond veranderen bij tweelingen die aan dezelfde externe factoren worden blootgesteld.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat eeneiige tweelingen meer overeenkomsten lieten zien in de bacteriesamenstelling en er bij de geboorte dus erfelijke bacteriën worden meegegeven. Die erfelijke bacteriën bleken echter niet de veroorzaker van cariës. Ook werd ontdekt dat deze bacteriën in de loop van de tijd afnemen en er andere voor in de plaats komen.

Welke bacteriën er in de loop van de tijd bijkomen in de mond, is afhankelijk van gedragskenmerken. Kinderen die veel suiker aten bleken meer bacteriën in hun speeksel te hebben die cariës veroorzaken, bij kinderen met een suikerarm dieet waren dit er minder.

De onderzoekers vonden geen significant verband tussen cariës en gezond mondgedrag, zoals frequent poetsen. De opzet van het onderzoek was daar ook niet op gericht, lichtten de wetenschappers toe. De onderzoekers blijven de groep tweelingen volgen en zullen in vervolgonderzoek ook de mondhygiëne bekijken.
(bron: Trouw/Cell Host & Microbe)

Alle artikelen geplaatst in de Blog komen uit tijdschriften zoals de Dental Tribune